Hankkeet

Turunmaan saaristosäätiön tehtäviin kuuluvat sekä jatkuvia toimenpiteitä, joiden tulokset ovat yleisesti hyödynnettävissä, että yksittäisiä hankkeita. Erilliset hankkeet löytyvät alta. Myös näihin hankkeisiin sisältyvät suuremmalle joukolle tuotetut hyödyt, eikä ainoastaan määritellyille kiinteistöille tai yrityksille.

Björkholm

Paraisten Björkholmin saaren lomakylässä aloittivat 1.1.2018 toimintaansa uusi yrittäjäpariskunta Johanna Yliportimo ja Matthijs Admiraal. Saaristosäätiö vuokraa Kurt ja Gulli Kronehagilta se osa Björkholmin saaresta missä Björkholmin lomakylää sijaitsee ja missä on harjoitettu matkailutoimintaa jo vuosikymmeniä ja vuokraa sitä eteenpäin yrittäjäpariskunnalle. Johanna on Turusta kotoisin ja Matthijs Alankomailta. Molemmat ovat jo ehtineet asua ja työskennellä ympäri maailmaa ennen kun päätyivät nyt Turunmaan saaristoon. Turunmaan Saaristosäätiö toimii elinvoimaisen saariston hyväksi ja näkee sen hyvin tärkeänä että nuori pariskunta haluaa muuttaa saaristoon harjoittamaan matkailutoimintaa.

Turunmaan saaritosäätiön ensimmäinen hanke Björkholmassa on löytää ratkaisu uusien yrittäjien ympärivuotiseen asumiseen. Yhtä tärkeä on Saaristosäätiölle kehittää Björkholmaan yleisesti hyödynnettäviä satsauksia. Saaristosäätiö näkee Björkholman, joka on kaikille helpommin avoin, eikä vain niille, jotka yöpyvät lomakylän mökeissä.  Satsaamalla jatkuvaan ympärivuotiseen asutukseen ja toimintoihin, jotka tuottavat isompia matkustajamääriä alueen yhteysaluksella, Saaristosäätiö tukee jatkuvuutta myös Björkholman lähisaarten yhteyksille.

Ester Lindénin rahasto

Iniöläinen Ester Lindénin on testamentissän lahjoittanut Turunmaan Saaristosäätiölle puolet omaisuudestaan, 127.000 euro. Lahjoitus on tarkoitettu Iniön vanhustenhoidon kehittämiseen. Turunmaan Saaristosäätiö on perustanut oman rahaston Ester Lindénille ja voi hakea rahoitusta Saaristosäätiöltä eri Iniön vanhustenhoitoa edistäviin tarkoituksiin. Hakemusaika on jatkuva.

Saaristokeskus Korpoström

Turunmaan Saaristosäätiö on vuodesta 2015 lähtien donaation ansiosta  Fastighets Ab Sunnanin suurin osakeomistaja. Fastighets Ab Sunnan tunnetaan nimellä Saaristokeskus Korpoström.

Saaristokeskus Korpoström on tieteiden, luonno taiteen ja kulttuurin vierailukeskus, jonka tehtävä on ”käsittää ihmisen suhdetta saariston luontoon  – sekä historiallisesti että nykypäivänä ja tulevaisuudessa – ja välittää saaristoa ja sen erityispiirteitä kävijöilleen.”.

Saaristokeskus tekee tieteiden välistä työtä luodakseen näyttelyitä ja tapahtumia joissa esitetään mielenkiintoisia näkökulmia saaristokysymyksiin ja -fenomen.  Talossa yhdessä työskentelevät tiedemiehet, taiteilijat, kulttuurityöntekijät, vapaaehtoiset ja virkamiehet. Saaristokeskus toimii myös meribiologian tutkimuskeskuksena (Åbo Akademi), Saaristomeren Kansallispuiston tukikohtana (Metsähallitus), vierailusatamana ja konferenssikeskuksena.

Turunmaan saaristosäätiölle Saaristokeskus Korpoström ei ole pelkästään säätiön toimiston paikka, vaan yleinen areena, jossa voidaan käsittää kysymyksiä, jotka liittyvät työhön ympärivuotisesti elävän saariston puolesta. Korpoströmissä kävijät voivat tutustua saaristoon monen eri näkökulman kautta ja Turunmaan saaristosäätiöllä on mahdollisuus vaikuttaa Saaristokeskuksen ohjelman suunnitteluun.  Saaristokeskus on samalla erinomainen esimerkki paikasta saaristossa, jossa käydään töissä ja tavataan ihmisiä ympäri vuoden, eikä pelkästään kesäsesongin aikana.

www.skargardscentrum.fi

FAB Sunnan/Pette Rissanen
FAB Sunnan/Pette Rissanen

Brännskär

Turunmaan Saaristosäätiö omistaa vuonna 2011 lähtien yhdessä Svenska Småbruk och egna hem ab:n kanssa Nauvon etelä-saaristossa sijaitsevaa Brännskärin saaristotilaa. Hankinnan tarkoitus oli edistää ympärivuotista asumista ja toimintaa sekä estää, että sosiaalisesti ja kulttuurisesti tärkeät saaristotilat omistajavaihdoksen kautta otetaan vapaa-ajan käyttöön.

Lennart Söderlund Kemiönsaarelta valittiin vuonna 2011 Brännskärin saaristotilan vuokraajaksi. Lennart on koulutukseltaan veneenrakentaja. Paikkoja on kunnostettu, vierasvenesatamaa rakennettu ja Lennart on yhdessä veljensä ja ystävänsä kanssa kehittänyt matkailutoimintaa saarella. Matkailutoiminta hoidetaan Living Archipelago-nimisen yrityksen nimessä.

Brännskärin kautta Saaristosäätiö on saanut paljon kokemusta siitä, miten voidaan luoda yrittäjille tulonsaantimahdollisuus. Saaristossäätiön tavoite on edistää elävää saaristoa kestävien ratkaisujen pohjalta.

BILD: Mikael Eriksson
KUVA: Mikael Eriksson

Brännskär-huset

 

Brännskar-skylt

Ulkosaaristoelämästä dokumentti

En dagandes sanning – dokumentti elämästä saaristossa nyt ja ennen

Hankkeen avulla dokumentoidaan ulkosaariston kulttuuriperintöä seuraamalla Nauvon Stenskärin Stig Janssonia kaikkina vuodenaikoina. Dokumenttielokuva nostaa esille ulkosaariston kehitystä siitä ajalta kun moottorit otettiin käyttöön tämän päivään asti. Elokuva on saatavilla kaikilla Blanka-verkostoon kuuluvissa kirjastoissa.